Washington / Fayetteville

20 mei 2026 - Fayetteville, North Carolina, Verenigde Staten

Vandaag eerst een tour gedaan naar het Capitol Building. Het was erg druk en de beveiliging was strenger dan op de airport. Bijna in je onderbroek door de scanner, zo streng was het. Het gebouw zelf is prachtig: overal marmer, hoge plafonds en beelden uit alle staten van de USA. Elke staat mag twee beelden kiezen, meestal van belangrijke historische figuren. Mooi om te zien hoe verschillend ze zijn. De introductie film was erg mooi gemaakt en interessant.

Het hoogtepunt was de Rotunda. Een enorme ronde zaal met indrukwekkende muurschilderingen en grote historische schilderijen. Bovenin de koepel staat The Apotheosis of Washington. Aan de wanden hangen schilderijen over de Amerikaanse onafhankelijkheid. In de zaal staat ook de bekende tekst die je overal in het Capitol terugziet: “E pluribus unum” — uit velen één. Mooi om te zien hoe dat motto overal terugkomt in de kunst en symbolen van het gebouw.

Daarna door naar de Library of Congress. De hal was fantastisch: ongelooflijke muurschilderingen, marmeren beelden en overal details. De bibliotheek zelf is ook indrukwekkend. Je kijkt uit over een enorme leeszaal met houten bureaus, lampjes en een koepel vol decoraties. Hier liggen miljoenen boeken, kaarten en historische documenten. Echt een plek waar je uren zou kunnen rondlopen.

Hierna nog naar het Supreme Court geweest. Van buiten een prachtig gebouw, van binnen wat minder bijzonder. Wel de courtroom gezien, maar verder niet heel veel te zien.

Na de lunch vertrokken richting het hotel in Fayetteville. Toch nog vijf uur rijden. Bij aankomst lekker gegeten en daarna nog even bij een Super Walmart geweest. Niet normaal wat ze daar allemaal verkopen. Ik heb ook nog een mooie tv gekocht — voor die prijs kon ik hem niet laten staan. En Stephan had toch al aangeboden om halverwege al mijn souvenirs mee naar huis te nemen, dus dat kwam goed uit😅😅😅😅😅.

Toen was het klaar voor vandaag. Morgen een dagje autorijden.

Foto’s en video’s staan online.

1. Esther Paulussen:
    20 mei 2026
    Koopje die tv van dat formaat wil ik ook wel 😂😂😂
  2. Annie Mulder:
    20 mei 2026
    weer prachtige fotos en een mooi verhaal
    Heb ze allemaal weer gezien en heel indrukwekkend hoor!!
    Voorzichtig rijden vandaag veel plezier samen mam.
  3. Ralf:
    20 mei 2026
    Ik lees niets meer over de vega gerechten. Moeten we ons zorgen maken 😀
  4. Mies:
    20 mei 2026
    De tv als hand bagage 🤣🤣
    Mooi foto's gr mies
  5. Gabriela:
    21 mei 2026
    You'll have to bring extra suitcases, Jan.